headerimages

Scouting wat is dat?
Ruim 90.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo'n 20.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen. Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft. Maar Scouting is meer: naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen. Iedereen kan meedoen met Scouting. Geloof, ras, huidskleur, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit, Scouting staat open voor iedereen.

Ontstaan
Het programma dat Scouting biedt, is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de 20e eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven, wordt Scouting steeds aantrekkelijker. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekent dat Scouting aanslaat!

Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Deze samenvoeging kwam voort uit de wens naar betere samenwerking en om de terugloop van leden een halt toe te roepen. Het ledental is vanaf 1985 enorm gestegen. De organisatie telt ruim 1300 groepen door heel Nederland welke zijn aangesloten bij Scouting Nederland. Gemiddeld 30 groepen vormen een Scoutingregio. Daarvan zijn er nu 48 in ons land. Het beleid van de vereniging wordt vastgesteld door de Landelijke raad, zeg maar 'het parlement' van Scouting. Het Bestuur van Scouting Nederland is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en de -uitvoering. Het maakt daarbij gebruik van de medewerkers van het Landelijk servicecentrum.

Contributies
Scoutinggroepen bepalen zelf hoeveel contributie er betaald moet worden. Een deel daarvan wordt doorgegeven aan de vereniging. Scouting behoort tot de meest goedkope vormen van georganiseerde vrijetijdsbesteding. Een mooi moment om Scouting te leren kennen, is bijvoorbeeld tijdens de Miguel Pro dag, wanneer wij ons 'Open Huis' houden. Houdt de agenda in de gaten om te zien wanneer de eerstvolgende MP-dag is.

Wereld Jamboree
Eens in de vier jaar vindt ergens een Wereld Jamboree plaats. Steeds in een ander land, steeds in een ander werelddeel. In de zomer van 1995 heeft Scouting Nederland de Wereld Jamboree georganiseerd.

Voor meer landelijk scouting nieuws kun je een kijkje nemen op www.scouting.nl