Eind mei 1940 kwam Bernhard Aa met kapelaan Linthorst aan de praat op het voetbalveld van Rohda. Bernhard Aa was net teruggekeerd uit het leger na een strijd tegen de Duitsers, die Nederland waren binnengevallen. Kapelaan Linthorst had pas daarvoor Raalte als nieuwe standplaats toegewezen gekregen. Ze besloten samen een verkennersgroep op te gaan zetten voor de Raalter jeugd.

Bernard Aa

Kapelaan Linthorst

De groep werd vernoemd naar de pater Miguel Pro (1891 - 1927) uit Mexico, die zich daar onder moeilijke omstandigheden heeft ingezet voor de jeugd. In het najaar van 1940 waren de omstandigheden voor de Raalter jeugd ook niet goed: na een voorspoedige start werd de groep al snel verboden door de Duitse bezetters.

De activiteiten werden stopgezet en na de bevrijding is de draad snel weer opgepakt. In 1947 is ook een gidsengroep gestart met de naam "Trekvogels". Toen er ook kabouters kwamen is de naam veranderd in "Jeanne d'Arc". In 1975 zijn beide groepen gefuseerd is de Miguel Pro uitgegroeid tot de bloeiende en bruisende groep die we nu kennen.

de eerste groep, medio 1940

Het huidige clubgebouw (voormalig bekend als " de Grijze Wolf") werd na de opening op 15 augustus 1970 het onderkomen voor de Miguel Pro en de Hertog van Potland groep. Op 25 februari 2008 is de scoutinggroep een vereniging geworden met volledige rechtsbevoegdheid. Anno 2017 is de Miguel Pro de grootste groep van Overijssel met ongeveer 200 leden en 13 speltakken: Bevers (2), Welpen (4), Scouts (2), Explorers (2), Roverscouts (2) en de Leidingstam.

Organisatorisch is de vereniging opgedeeld in een aantal eenheden. Het bestuur is het overkoepelende orgaan met daaronder een aantal taakteams. Deze teams zijn: Acties & Activiteiten, Beheer, Materiaal, Leiding en Ontwikkeling, PR & Communicatie en Financiën.

De Miguel Pro staat midden in de Raalter samenleving: Ze zorgt o.a. voor de Sinterklaasviering in Raalte en doet elk jaar succesvol mee met de optocht van de Stöppelhaene, het jaarlijkse oogstfeest in het dorp

Gratis Sponsoren